Numismatische Kring Utrecht

 

Welkom op de website van de Numismatische Kring Utrecht  

De Numismatische Kring Utrecht is een vereniging met enthousiaste leden die een passie hebben voor objecten die als geld zijn, of worden, gebruikt, penningen en alles wat daar mee te maken heeft. Om lid te worden van deze kring hoef je niet oud en/of rijk te zijn. Je hoeft zelf geen grote verzameling te hebben en ook niet over veel kennis te bezitten. Wel moet je natuurlijk geïnteresseerd zijn en graag kennis willen verwerven. Wil je je kennis met anderen delen en hou je van gezellige bijeenkomsten.  Dan zijn we op zoek naar jou.  

Wat is numismatiek?

Numismatiek is de leer van de munt en penningkunde. Wat is een munt of een penning, hoe wordt zoiets vervaardigd, welke toepassing hebben deze objecten, wie geeft hier opdracht toe, waarom worden munten en penningen gemaakt, welke verschillende soorten kunnen we hierbij onderscheiden? Zomaar een aantal vragen waar een numismaat zich mee bezig kan houden.

Wat kan je verwachten bij de NKU?

De leden van de Numismatische Kring Utrecht komen per jaar acht keer bijeen. Dit is op de vierde woensdagavond van de maanden: januari, februari, maart, april, mei, september, oktober en november. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er meestal een lezing gegeven over een interessant onderwerp. Hiervoor worden gerenommeerde sprekers uitgenodigd die een verhaal vertellen over een onderwerp waarin zij zich gedurende langere tijd hebben verdiept. Vaak wordt dit verhaal begeleid door PowerPointpresentaties en/of originele objecten. 

Binnen onze kring is er een bredere belangstelling voor geld en geldzaken dan binnen de omschrijving van de numismatiek valt. Zo zijn er de afgelopen jaren ook lezingen geweest over bankpapier, muntweegschalen, Franse assignaten en testbiljetten voor gelduitgifte automaten maar ook geboorte- en gaspenningen en fabrieksmunten. Om een betere indruk te geven van de onderwerpen die de afgelopen jaren behandeld zijn, kunt u de lijst raadplegen die we op onze website hebben geplaatst. Minstens één avond per seizoen vindt er een kleine onderlinge veiling plaats.

Wil je als lid ook een lezing geven? dat mag natuurlijk!!

Nee, dat is niet nodig. Indien je echter een lezing wilt geven, kan dit in overleg met het bestuur vaak wel. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bij andere numismatische kringen op een sprekerslijst te komen.

Waar vinden de bijeenkomsten plaats?

De bijeenkomsten vinden in IJsselstein plaats bij de MPO op de Energieweg 7. Er is ruim voldoende en gratis parkeergelegenheid. 

Wat kost dat?

De contributie bedraagt € 25,00 voor een seizoen. Hierbij is de koffie en/of thee inbegrepen. Ons seizoen loopt van september tot en met april. Natuurlijk ben je van harte welkom om eerst gratis een avond de sfeer te proeven om te bepalen of dit iets voor je is.

 E-mailen
Bellen